Friday, February 24, 2006

Territorial vs. monetary

Türkiye üniter para politikasının sebep olduğu ızdırapları her geçen gün daha çok hisseder oldu. Türk parası aşırı değerli, ancak bu parayı herkes kazanamıyor. Fordist ve post-Fordist çağları birarada yaşayan iki Türkiye var orta yerde. Bu iki Türkiye'nin pazarları bile ayrılmış vaziyette. Sadece fakir semtlerde müşteri bulan ürün markaları var! "İktisatçı olan anlar" deyip kısa keseceğim: Çin parası Rinminbi Yuan, Hint parası Rupi gibi eksik değerlendirilmiş paraların Türkiye'de tedavüle girmesi lazım. Hem neden sadece para-babası ABD'nin dolarını biriktirip, onu zengin ediyoruz? Biraz da Çinli, Hintli gibi fukaralara faydamız dokunsun. Konfeksiyon, tarım gibi sorunlu sektörlerde ücretler bu eksik-değerli paralarla ödensin. Gülmeyin, Sovyet Sanayi (onun Rusça bir adı vardı, unuttum) barda-pavyonda geçmeyen "Sanayi Parası" ile kurulmuştur. "Territorial" bölüneceğimize, "monetary" bölünelim. Bu fikrime Aydınlık yazarı Sayın Aslan Başer Kafaoğlu'ndan destek bekliyorum.

Güncelleme (23 Temmuz 2007): "Barda-pavyonda geçmeyen" Rus parası ile ilgili ciddi kaynakları büyük bir rastlantı sonucu (tekrar) buldum. Bakınız: Thomas SIGEL, "Rus Bankacılığı: Geçiş içinde Kaos", Transition, Vol. 1, No:3, March 15, 1995 adlı makale içinde (2) no.lu dipnotta zikredilen kaynak: Juliet Ellen Johnson, "The Russian Banking System: Institutional Responses to the Market Transition", Europe Asia Studies, issue 46, no. 6 1994, p.946

5 Comments:

Blogger Blog Sahibi said...

Veysel Bey,

Bir duzeltme yapayim Hint parasi rupi hakkinda. Hindistan da ayni bizim gibi cari aciktan muzdarip ve paralari diger yabanci paralara karsi deger kazaniyor. O yuzden Hint parasinda "eksik degerlemeden" soz etmek kanimca dogru degil. Cin icin ayni seyi soyleyemecegim, adamlar bariz bir sekilde paralarini degersiz tutuyorlar.

12:53 PM  
Blogger Veysel Aratlioglu said...

Muhterem POLIGON okurları,

Doğrusu bu ya, bu “Territorial vs. monetary” blogunu yazarken zırvalama duvarını aşıp-aşmadığımdan emin değildim. Onun için de EKONOMIX gibi yetkin bir isimden yorum geldiğini görünce, ne yalan söyleyeyim, yüreğim oynadı. Çok şükür kendileri sadece bir maddi hatamı düzeltmekle yetinmişler: Hint parasını eksik değerli sanmakla yanılmışım. Üstadım: değerli yorumunuzu esirgememenizden ve tenkitinizi de böyle bir teferruatla sınırlı tutmanızdan teklifimin (siyasi olmasa da) ekonomik fizibilitesini tasdik ettiğiniz neticesini çıkartabilir miyim?

Teşekkürler, saygılar,
Veysel Aratlıoğlu

2:33 AM  
Blogger Tansel said...

veysel abi adamlara faydamız olsun diye zararımız dokunmasın sakın aman ha dikkat :)

5:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bu işler gönüllük esasına göre olmalıdır.Bir otorite çıkıp, bundan böyle tarımda "yuan" kullanacaksınız diyorsa yanlış, işçi-işveren rızasına dayalı olacaksa haklısınız.

Tüm merkez bankalarının özelleştirilip, para basma piyasasına giriş çıkış serbestisi olmadan (tıpkı eski iskoçya'da olduğu gibi) dünyanın istenen seviyede bir ekonomik büyüme gerçekleştiremeyeceğine dair kuvvetli bir iddiam vardır.Bu noktadan hareketle, teklifinizi anlamlı bulduğumu belirteyim Veysel abicim.

2:41 PM  
Blogger Veysel Aratlioglu said...

Sevgili Ayvaz,

Cesaret verici yorumun için teşekkür ederim. Ancak bir hususu da hatırlatmak isterim: Sen "bundan böyle tarımda 'yuan' kullanacaksınız" diyecek "otorite"yi bu ülke sınırları dahilinde bulabilirsen öp de başına koy. Bizim "otoriteler" ücretlerin yabancı bir para birimi ile ödenmesi hususunda işçi-işveren arasında oluşacak gönüllü mutabakata "yok milli para olmalı" diye "gölge etmesinler, başka ihsan istemez".

Selamlar,
Veysel

12:29 AM  

Post a Comment

<< Home