Wednesday, February 08, 2006

Gümrük Birliği ne kadar "free trade"

Bugünkü REFERANS gazetesi birinci sayfasında Sn.Yiğit BULUT’un kaleme aldığı “Gümrük Birliği’nden zarar ispatlandı” haberine yer vermiş. Özetle Türkiye’de rulman üreten YEDAŞ’ın Gümrük Birliği sonrası zarar ettiği iddiasıyla 2004 Nisan ayında Avrupa Birliği Mahkemesi’ne yaptığı müracaat sonuç vermiş. Sayın BULUT gerçek bir AB karşıtı olsa, Gümrük Birliği’nden “free trade” bekleyenlerin gaflet ve dalalet içinde olduklarını, “free trade”in asıl Şanghay Beşlisi’ne dahil olmakla gerçekleşeceğini falan yazabilirdi. Başka tellerden çalmış. Yapmayın Sayın BULUT, liberal düşünceyi benimsemiş vatandaşlarımızı da Ulusal Cephe’ye (ve de Kanal’a) çekmek için bundan büyük fırsat olur mu? Anlaşılan “ben Adam Smith kaşığı ile Avrasyacılık maması yemem” diyorsunuz. 80’li yılların başında da, bilahare 1402’lik olan bir muhterem hocam bana “ben bu düzeni bu düzenin argümanları ile eleştirmeye mecbur muyum?” demişti. Kendisi şimdi bir büyük bankanın üst düzey yöneticisi! Yaptığı icraatı patrona karşı hangi düzenin argümanları ile savunuyor, çok merak ediyorum doğrusu.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bu fıkra mı Allah aşkına?

Adamlara bak, uluslararası rekabetten zarar etmişler, bir de gidip dava açmışlar.

Bende yarın bir mahkemeye gidip YEDAŞ'a dava açayım bari : "Gümrük Birliği'ne girene kadar benim gibi birçok tüketiciyi kazıkladılar" diye...

Katıldığım bir nokta ise "serbest dolaşım hakkı".Bu hakkın peşinden koşmalıyız, hemde sonuna kadar.

Anti-Gümrük Birliği'ciler bağıra dursun, bizim dış ticaret açığımız Gümrük Birliği'ne üye olmayan ülkelerden ( Çin ve Rusya gibi )kaynaklanıyor.Dert ettikleri şey dış ticaret açığımız ise, Gümrük Birliği dışındaki ülkelere karşı önlem almanın yollarını arasınlar...

Yerli burjuvazi'leri koruyarak solculuk yapılmaz.Ya hepten proleterya ( ki bana göre bürokrasi sınıfıdır en nihayetinde ) ya da tümden piyasa ekonomisi.Arası yok bu işin.

Veysel abime selamlar...

11:25 AM  
Blogger Veysel Aratlioglu said...

Sevgili Ayvaz,

Türkiye ücret düzeyi itibarı ile Avrupa karşısında avantajlı, Çin ve Avrasya karşısında ise dezavantajlıdır. Onun için senin de söylediğin gibi gümrükler önce Avrupa ile sıfırlanmalıdır. Avrupa ile baş edemeyen üretici Avrasya ile hiç edemez. Teşekkürler.

Veysel Aratlıoğlu

2:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Beyler,

Yedaş'ın ortaklarından biriyim. Yorumlarınızda açtığımız dava ile ilgili bilgilerinizin eksik olduğunu görüyorum. Biz GB'ye karşı dava açmadık. Onun uygulamasında AB'nin verdiği taahhütleri yerine getirmemesi dolayısıyla dava açtık. Bu konuda çok derin hazırlandık. Açtığımız dava sonucunda herhengi bir Türk firmanın AB Adalet divanında dava açabileceğini ispatladık. Bu bile Türk halkına bir hediyemizdir. Tazminat şu anda alamadık ama temyiz başvurumuz da AB Adalet Divanında kabul edildi. İnşallah sonu da gelir. Bu davanın olumlu sonuçlanması türk sanayisine ve devletine çok olumlu mali katkı yapacaktır. Bilgi sahibi olmadan yorum yapınca tartışmalar çok yüzeysel oluyor. Bilginizi arttırmak isterseniz benimle iletişim kurabilirsiniz.

Demet Candemir
demet_candemir1@yahoo.com.tr

7:07 AM  

Post a Comment

<< Home