Thursday, February 02, 2006

Konstrüktivizmin sonu: önce Hyundai, sonra Galataport.

Hernando de Soto’nun “Sermayenin Sırrı” kitabını okuyanlar göreceklerdir ki, azgelişmiş ülkelerdeki (ve tabii Türkiye’deki) sermaye terakümü ortaya “enkaz” denebilecek bir sermaye malları yığını çıkartmaktadır. “Enkaz” demekle bunun hiçbir değeri olmadığını kastetmiyorum. Aksine adam olsak bu enkazdan beş on Türkiye daha çıkartabiliriz. Son beş yıldır yapılanların bu istikamette olduğunu söylemek mümkündür. Ne var ki, eski alışkanlıklar kolay terk edilmiyor. Bu enkazı yaratan konstrüktivist zihniyet Türkiye’nin gündemine yeni yeni “pet project”ler sokabiliyor. Ancak bu yanlış hesapların artık Bağdat’tan (daha doğrusu Washington’dan) dönüyor olması, devrin değiştiğinin farkında olmayanları şaşkınlık içinde bırakıyor, hatta öfkelendiriyor. Gün “köprüye hayır, TV’ye hayır” diyen CHP zihniyetinin zafer günüdür. Tarih CHP’yi haklı çıkartmıştır. Sayın Baykal ise bu zaferi kırk-gün-kırk-gece “etkinlik” yaparak kutlayacağına, hala mızmızlanma modunda! Uyan muhterem uyan.

2 Comments:

Blogger Tansel said...

açıkçası de soto olayı biraz istediği gibi ele almış. gelişmiş ülkelerdeki devasa sermaye birikiminin imtiyazlı tekellerle dünyayı sömürmekten geçtiğini ve bunun da özel mülkiyetle bağını kendi cephesinden ele alabilse idi kanımca daha tutarlı olabilirdi. bu arada daha 80. sayfalardayım. belki ilerde bahsediyordur. ama bence sistemli özel mülkiyet olayını fazla abartmakla birlikte sebeplerle sonuçları karıştırmış olması bir talihsizlik. bakalım hele bir bitireyim de...

2:20 AM  
Blogger Veysel Aratlioglu said...

Sevgili Tansel,

De Soto'nun tavsiyelerini dikkate almak zorunda değilsin. Ancak tespitleri çok yerindedir. Özellikle de azgelişmiş ülkelerdeki sermaye terakümünün ortaya ENKAZ çıkarttığı tespiti... Dikkat et, posting'imde ben de bundan fazlasını iktibas etmedim.

Selamlar ve iyi okumalar,
Veysel

3:49 AM  

Post a Comment

<< Home