Sunday, February 12, 2006

Sn. Y. Bulut'un yersiz karamsarlığı

Sayın Yiğit Bulut bugünkü köşe yazısında Derin Sular’ın tenkit ettiği döviz kuru-faiz grafiğine yine yer vermiş. Bakınız:

http://www.derinsular.com/archives/2005/11/yigit_bulut_ve_mehmet_agar.php

Sayın Bulut’un mantığında bir hata olmamakla beraber, sözkonusu ettiği nesnel verilerden kötümser sonuçlar çıkartmasını yadırgadım. Döviz kuru ve faiz haddinin paralel düşüşü sür-git devam edebilecek bir olgu değildir. Matematikte bir teorem vardır: monoton azalan bir dizi şayet alttan sınırlı ise, mutlaka sabit bir değere yakınsar veya iktisatçıların deyimi ile “istikrara kavuşur”. Faiz haddinin de, döviz kurunun da alttan sınırlı olduklarını, yani belli değerlerin altlarına inmelerinin mümkün olmadığını bilmek için ise iktisatçı olmaya lüzum yoktur. Velhasıl döviz kuru ve faiz hadlerinin gidişatı sağlıklı bir ekonominin habercileridir.

Sayın Bulut’un değindiği bir başka husus da “büyüyen ekonomiye rağmen düşen istihdam” gerçeğidir. Bunun yegane açıklaması da prodüktivitenin artıyor olmasıdır. Yani AKP hükümeti siyasi mirasını yediği eski partilerin bıraktıkları muazzam enkazı kaldırmakta fevkalade başarılıdır. Tabii ortada kaldırılacak bir enkazın olduğuna inanmayanların yüksek beklentilerine yanıt verememektedir, o ayrı hikaye. Miras aktifi ve pasifi ile birlikte devralınır.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home